WordPress pluginit – mitä kannattaa käyttää?

Vuonna 2003 alkunsa saaneen ja ensijulkaisunsa nähneen WordPressin, tai lyhyemmin WP:n, voittokulku on ollut varsin nopeaa. Tätä nykyä pitkälti yli puolet koko maailman verkkosivuista käyttävät sisällönhallintajärjestelmänä tätä Matt Mullenwegin ja Mike Littlen alun perin blogien ylläpitoon tarkoittamaa järjestelmää.

WordPressillä on monta vahvuutta, mutta yksi on eittämättä maksuttomuus ja avoin lähdekoodi. Sen ansiosta WP:n kehittäjäyhteisö on laaja ja todella aktiivinen. Niin kutsuttujen pluginien valtava määrä ja monipuolisuus ovat tästä yksi näkyvimmistä ja tärkeimmistä osoituksista. Niillä käyttäjät saavat sivustonsa juuri sellaiseksi toiminnoiltaan kuin he tahtovat. Seuraavaksi käymme läpi tärkeimmät ja parhaat WordPressin pluginit.

Yoast SEO

Hakukoneoptimoinnin eli SEO:n (englannin sanoista ”search engine optimatization”) tärkeyttä ei voi aliarvioida. Hyvin optimoitu sivusto löytyy hakukoneiden tulossivulta korkeammalta kuin kilpailevat sivustot, mikä on varsinkin yrityskäyttäjien kannalta elintärkeää. SEO ei kuitenkaan ole helppoa. Hyvät työkalut auttavat silti peruskäyttäjääkin saamaan sivustonsa sisällön ja rakenteen hyvin optimoiduksi.

Web-kehittäjien ja peruskäyttäjien paras työkalu WP:lle hakukoneoptimointiin on Yoast SEO. Kyseinen plugin on helppokäyttöinen, tarjoaa selkeät ohjeet käyttäjälle ja on ennen kaikkea helppokäyttöinen. Yoastin perusversio on ilmainen, ja jo perusversio tarjoaa varsin laajat toiminnallisuudet.

Google Analytics Dashboard

Ilman analytiikan käyttöä on vaikea saada sivustostaan parasta irti. Google Analytics Dashboard for WP tarjoaa laadukkaan pluginin webin suosituimman analytiikkatyökalun, Google Analyticsin, ja WordPressin välille. Sen avulla on helppoa ja havainnollista seurata niin sivuston käyttöä kokonaisuudessaan kuin yksittäisten sivujenkin osalta. Lisäksi tämä plugin tukee myös Googlen mainostyökalujen, kuten AdWordsin ja AdSensen käyttöä.

Jetpack

Jetpack on WordPressin taustalla olevan Automattic-yhtiön itsensä kehittämä, joten sen toimivuus ja yhteensopivuus on huippuluokkaa. Jetpackin avulla hoituvat kätevästi yhdellä pluginillä niin sivuston turvallisuusasiat, suorituskyvyn optimointi, kuvien optimointi kuin ulkonäöllisetkin ominaisuudet – eikä siinä vielä kaikki.

W3 Total Cache

WordPressin välimuistiominaisuuksia kokonaisuudessaan hyödyntämällä sivuston suorituskykyä voi parantaa huomattavastikin ilman hintavia satsauksia. Sen lisäksi että W3 Total Cache -pluginin avulla on helppo tehdä käyttäjäkokemuksesta huomattavasti nopeampi, vaikuttaa käyttönopeus positiivisesti myös hakukoneoptimoinnin tuloksiin. Etenkin Google painottaa nykyisin sivuston nopeutta yhtenä tärkeimmistä ranking-tekijöistä hakutuloksissaan. Parhaimmillaan tämä plugin saavuttaa jopa 80 % säästön kaistan käytössä.

Mikäli haluat kokeilla toista vastaavaan käyttöön tarkoitettua pluginiä, on WP Super Cache toinen varsin suosittu vaihtoehto.

WP Smush

Sitä myötä kun peruskäyttäjien nettiyhteyksien kaistanleveydet ovat nousseet, on myös webin graafisuus lisääntynyt. Kuvat ovat tätä nykyä niin tärkeä osa webbisuunnittelua, ettemme tule aina ajatelleeksi niiden tärkeyttä. Vaikka moni muukin työkalu hoitaa samaa asiaa, on WP Smush erikoistunut nimenomaisesti sivuston kuvien optimointiin eli käytännössä pakkaamiseen. Se hoitaa kuvien pakkauksen ilman huomattavaa heikkenemistä niiden laadussa, eikä asiaa tarvitse enää hoitaa erikseen kuvankäsittelyohjelmassa – WP Smush hoitaa homman lähettäessäsi kuvat palvelimelle.

Broken Link Checker

Tämä plugin tekee juuri sen, mitä se nimessään lupaa – tarkistaa sivustosi rikkinäiset linkit. Varsinkin suurissa sivustokokonaisuuksissa on usein suuri määrä niin sisäisiä kuin ulkoisiakin linkkejä, ja etenkin jälkimmäisten kohdalla URL:t muuttuvat ilman että sinä voit itse siihen vaikuttaa. Rikkoontuneet linkit vaikuttavat negatiivisesti niin käyttäjäkokemukseen kuin hakukoneiden pisteytyksiinkin, ja siksi ne on hyvä korjata tai poistaa mahdollisimman pian. Siinä Broken Link Checker -plugin on verraton apuväline. Lisäksi se voi estää hakukoneita seuraamasta rikkoontuneita linkkejä ennen kuin ehdit korjata ne.

WooCommerce

WooCommerce on ehdottomasti tutustumisen arvoinen plugin kaikille verkkokauppaa pyörittäville ja sellaisen perustamista harkitseville. Jopa kolmannes maailman nettikaupoista käyttää tätä pluginia, joka on nykyisin WP:n taustayhtiö Automatticin käsissä. Siksi se on toimivuudeltaan ehkäpä kaikkein varmin e-kaupan plguin WP:lle. Perusversio on ilmainen ja riittää hyvin pienimuotoiselle verkkokaupalle, jonka tuotekatalogi ei nousu useihin satoihin. Lisäksi WooCommerceen on saatavilla lukuisia erilaisia lisäosia ja teemoja, joiden avulla saat kauppasi helposti juuri itseäsi miellyttävän näköiseksi.

TypeKit Fonts

TypeKit Fonts for WordPress on Adoben kehittämä plugin, joka avaa sivustollesi mahdollisuuden käyttää laajaa määrää laadukkaita ja standardoituja fontteja. Mikäli sivustosi on erittäin tekstipainotteinen ja olet tarkka typografiasta, on tämä plugin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

SearchWP

WP:n oma hakutyökalu on varsin toimiva, mutta sisällöltään laajoille sivuille sen rajoitukset tulevat helposti vastaan. SearchWP:n avulla käyttäjien on helppoa, nopeaa ja tehokasta löytää sivustoltasi juuri heidän etsimänsä sisältö. Tämä plugin ymmärtää useita erilaisia sisältötyyppejä, myös PDF-tiedostot. Ilmaisversiota ei valitettavasti ole saatavilla.

TablePress

Mikäli sivustollasi on esillä paljon tietoa taulukkomuodossa, on TablePress aivan ehdoton plugin. Sen avulla taulukkojen luominen ja muokkaaminen on helppoa vaikka käyttäjällä ei olisi HTML:stä edes perusteita hallussa. TablePress on erittäin käyttäjäystävällinen myös verkkosivuilla vierailijan näkökulmasta ja tarjoaa laajasti vaihtoehtoja lajitella dataa oman mielen mukaan.

BackUpWordPress

Viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä: BackUpWordPress. Se auttaa, mikäli tapahtuu se kaikkein ikävin ja esimerkiksi palvelimen tiedot sivustostasi katoavat johonkin. Tämä plugin tekee automaattisesti varmuuskopiot koko sivustostasi ja lähettää kopiot haluamaasi kohteeseen, esimerkiksi Google Driveen tai DropBoxiin.

Privacy Policy